In het draaiboek beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk wat jullie tijdens de manifestatie willen bereiken en hoe je dit gaat aanpakken. Ook neem je in het draaiboek een planning op met behulp van de 6 WH methode. Het draaiboek komt tot stand vanuit de inhoud van het terugblik/vooruitblik verslag en de inhoud van de blog. Het draaiboek bestaat uit de volgende drie onderdelen:

A) (SMART) doelen

  • Tijdens de manifestatie gaat subgroep V2 meerdere activiteiten ondernemen met als doel de verandering van de beeldvorming over dak en thuislozen van een negatief beeld naar een realistisch beeld zoals wij het hebben ervaring tijdens onze gesprekken voor taaktoets 1 en tijdens de praktijk oriëntatie.
  • Tijdens de manifestatie gaan we doormiddel van een mens-bord kijken naar de vooroordelen van de mensen die naar de manifestatie komen en in welke mate hun vooroordelen kloppen met de werkelijkheid. 
  • Subgroep V2 gaat doormiddel van persoonlijke verhalen uit het interview laten zien dat dak en thuislozen ook gewoon mensen zijn en dat ze niet moeten worden gezien als ‘anders’ of iets negatiefs


B) Activiteiten

Wat
Waarom
Wie
Hoe
Waar
Het mensbord
Dit hebben we gekozen om te beginnen vanuit vooroordelen.
Leonie
We vragen de bezoekers om op een post-it een vooroordeel van hun over dak- en thuislozen op te schrijven en deze op het mens plakken.
Aan de voorkant van de stand. 
Wie Is Het? spel
Dit hebben we gekozen om hun post-its met vooroordelen te testen op werkelijkheid.
Laura
We vragen om mensen op het spel weg te klappen die aansluiten op hun post-it.
Aan de achterkant van de stand (op het bed).
Wie Is Het? spel, de resultaten
Om te laten zien dat niet alle dak- en thuislozen voldoen aan de stereotypering en of dit is veranderd.
Jordi
Door het verhaal te vertellen van de personen die niet zijn weggeklapt. Ook vragen we ze dan of ze nog steeds achter hun vooroordeel staan, of dat dit is veranderd.
Aan de achterkant van de stand (op het bed).
Persoonlijke verhalen van geïnterviewde dak- en thuislozen
Op deze manier willen we het menselijk maken. We willen laten zien dat ieder een apart individu is met een eigen verhaal. Ook willen we zo vertellen dat hen leven van de ene op de andere dag is veranderd door: life-events/alcohol/drugs
Iedereen
Wij vertellen het verhaal van de personen die we hebben geïnterviewd.
Aan de achterkant van de stand (op het bed).
Afsluiting
Om ons blog te benadrukken.
Denna
We vertellen dat op ons blog meer informatie staat over de doelgroep. Ze kunnen een quiz maken waar informatie in voor komt dat op ons blog staat.
Aan de achterkant van de stand en bij de tablets.

C) Planning

Wie? Denna Waanders, Robin Wijnands, Jordi Sliepen, Laura Vrenken en Leonie Thomissen.

Waar? Locatie sportcentrumlaan 35, HS ZUYD te Sittard.

Wanneer? 26 juni 2014 van 10:00 tot 14:00

Wat? Op donderdag 26 juni gaan wij de toeschouwers kennis laten maken met de doelgroep en hun bewust maken van hun eigen vooroordelen. Daarbij willen wij een boodschap geven aan de toeschouwers, deze boodschap is dat er meer achter iemand zit dan alleen zijn of haar uiterlijk. Wij willen persoonlijke verhalen gaan vertellen zodat de mensen kennis maken met de mensen waarmee wij kennis gemaakt hebben en wij willen hun verhaal gaan vertellen. Daarnaast willen wij een “Wie is het” spel met een klein groepje toeschouwers spelen. Ze maken kennis met de beeldvorming die de maatschappij over onze doelgroep heeft en ze zullen in ons spel tegenstrijdige zaken tegen komen. Ze zullen bijvoorbeeld denken dat een daklozen vies en onverzorgd uitziet terwijl er uit het spel wel een verzorgde man of vrouw kan zijn die dakloos is. Als derde willen d.m.v. een kartonnen doos de toeschouwers de beeldvorming laten zien hoe veel mensen denken over hoe daklozen wonen en aan de andere kant van deze doos gaan wij deze beeldvorming ontkrachtigen, dit doen wij door middel van de informatie die wij verkregen hebben met onze interviews. Ook hebben wij een groot bord in de vorm van een mens. Aan de voorkant van het bord mogen de toeschouwers hun vooroordelen over de doelgroep dak- en thuislozen opschrijven. En aan de achterkant van het bord kunnen ze allerlei positieve kanten van dak – en thuislozen vinden. En als laatste kunnen de bezoekers een quiz maken die gaat over de informatie die op ons blog staat.

Waarom? We kiezen voor persoonlijke verhalen van onze geïnterviewde dak- en thuislozen om gehoor te brengen. Wij willen hiermee benadrukken dat iedere dak- en thuisloze een eigen achtergrond heeft en een individueel persoon is. De life-events staan hierin centraal. Wij willen laten horen dat het iedereen kan overkomen, indien de situatie daartoe leidt. Onze hoofdthema’s hiervoor zijn: alcohol en drugs.
Daarbij kiezen we voor het spel “Wie Is Het”.  Het doel hiervan is dat we door middel van de vooroordelen die op het mens zijn geplakt, kunnen kijken of deze overeenstemmen met de werkelijkheid. In het spel plakken we foto’s van dak- en thuislozen, maar ook van andere burgers. Als een van de vooroordelen bijvoorbeeld onverzorgd is, moeten ze alle plaatjes van mensen die er onverzorgd uitzien omlaag tikken. Uiteindelijk zal er dus 1 plaatje overblijven en dan zullen wij vertellen over deze persoon een dak- of thuisloze is of niet. Dit omdat wij negatieve beeldvormen willen bestrijden. Het spel is een leuke, laagdrempelige ,maar toch leerzame manier om dit duidelijk te maken.
Daarnaast hebben we gekozen voor een typische stereotypering wat betreft dak- en thuislozen. Dit betreft een kartonnen doos. Als de bezoekers aankomen bij onze stand, zal hun eigen beeld over dak- en thuislozen worden benadrukt. Hierdoor zal ook de drempel lager zijn voor de bezoekers om hun vooroordelen eerlijk op te schrijven en op het mens te plakken. Aan de andere kant van de stand laten we een gewone slaapkamer zien. Dit omdat we het contrast willen laten zien tussen vooroordeel en werkelijkheid. Door onze bezoeken bij instellingen weten we dat er veel dak- en thuislozen slapen in instellingen. Ze hebben hier een kamer met een bed en mogelijkheid om zichzelf te verzorgen. In deze kamer willen we ook diploma’s ophangen en familiefoto’s. Dit willen we doen omdat we willen laten zien dat het niet alleen lager opgeleide, eenzame mannen zijn. Tijdens onze interviews zijn we erachter  gekomen dat vele dak- en thuislozen eerst hebben gewerkt en vaak hadden/hebben ze ook een familie.
Als vierde hebben gekozen voor een bord in de vorm van een mens we willen mensen die langs onze kraam lopen vragen of ze een vooroordeel willen opschrijven over dak- en thuislozen en deze op de voorkant van het bord te plakken. Op deze manier kunnen de mensen nadenken wat wij van de doelgroep dak- en thuislozen vinden. Daarbij kunnen ze ook lezen wat de mensen voor hen op hebben geschreven, dit kan overeenkomen met wat zij vinden of juist het tegenovergestelde. Hierdoor kan er een discussie ontstaan waardoor mensen goed moeten nadenken en misschien hun mening moeten bijstellen. De meeste vooroordelen die we tot nu toe gehoord hebben waren negatief daarom hangen we aan de achterkant allerlei positieve dingen van de doelgroep. Zo kunnen de toeschouwers zien dat er, letterlijk en figuurlijk, ook een andere kant is over de doelgroep. Misschien zijn ze heel erg verrast waardoor ze hopelijk erachter komen dat er meer is dan alleen maar uiterlijk. En dat is ook ons doel van dit menselijk bord. Wij willen de mensen ervan bewust maken dat er meer achter iemand zit dan alleen wat wij allemaal zien. En vooral positieve zaken!
En als laatste kiezen we voor een quiz. In deze quiz testen wij de kennis van de toeschouwers, op een laagdrempelige manier. Zo brengen wij feiten over op een leuke en speelse manier. We kiezen voor een quiz om de toeschouwers te laten nadenken over de beeldvorming van dak- en thuislozen. Omdat wij de persoonlijke verhalen al verbaal overbrengen willen wij ook andere zintuigen benutten. Dit om te voorkomen dat de aandacht van de toeschouwer zal afnemen als wij alles gingen vertellen. De vragen die in de quiz terugkomen zijn gebaseerd op de informatie die te vinden is op ons blog. De quiz wordt gemaakt tijdens de manifestatie zodat ze op het einde van onze stand een positieve eigenschap kunnen opschrijven aan de achterkant van het mensbord.

Hoe? Door middel van onze interviews kunnen wij de toeschouwers persoonlijke verhalen vertellen van onze informanten, geheel anoniem. 
Het bord in de vorm van een mens maken wij van hout. Met een elektrische zaag hebben wij de vorm van een mens uitgezaagd. Deze gaan wij nog verven in de kleuren zwart aan de kant met vooroordelen en een vrolijke kleur aan de achterkant van het bord. Daarnaast moeten wij nog post-it blaadjes kopen die wij klaar leggen voor de toeschouwers die langs lopen.
De kartonnen doos maken wij natuurlijk van karton. We hebben een paar kartonnen dozen nodig die we aan elkaar gaan maken zodat er één grote kartonnen doos ontstaat. Er moet wel in het midden van deze doos een scheiding komen zodat we aan de achterkant van de doos een gezellige woonkamer kunnen maken. De voorkant gaat er vies en slordig uitzien, we bevestigen hierdoor het beeld van wat de mensen hebben en de achterkant van deze doos versieren wij met allerlei kleurrijke spulletjes.
Voor het “Wie is het” spel pakken wij gewoon het oorspronkelijke spel. In plaats van de voorgedrukte kaartjes met mensen printen wij foto’s uit van dak- en thuislozen. Deze foto’s doen wij in de houders. Men kan niet aan alle foto’s zien of het een dak- en thuislozen is dit moeten ze door middel van spel achter zien te komen.
Wij hebben in ons lokaal een tafel met laptops en tablets. Op deze apparaten kunnen ze naar ons blog toe waar onze quiz op staat.