Wat is RIMO?

Rimo zorgt voor zorg, opvang en activering. Ze hebben meerdere locaties die zich richten op verschillende cliënten. Zo is er een crisisopvang, moederopvang, woontraining, begeleid wonen, verblijf, dagbesteding en activering, voorkoming uithuiszetting en meerzorg. (Levanto Groep, 2014) 

Ik heb het CSA bezocht het CSA(Centrum Sociale Activering) van RIMO biedt een breed scala aan activiteiten om te komen tot 'maatschappelijke participatie'. Het CSA heeft een belangrijke plaats binnen RIMO. Het is een opstap naar werk. Mensen kunnen hier terecht voor ontspanning, sport en spel en creatieve activiteiten, maar ook voor educatieve trainingen en voorbereiding op regulier werk. De kracht van het CSA is dat het zo laagdrempelig is. Cliënten van binnen maar ook van buiten RIMO kunnen er terecht. Uitgangspunt is wat cliënten zelf willen en kunnen. Het is goed om talenten aan te boren en daar mee verder te gaan. Het binnen een veilige en overzichtelijke omgeving aanbieden van een (dag)programma zodat de cliënt uiteindelijk in staat is een meer gestructureerd arbeidsverband aan te kunnen. Dit kan zowel op gebied van vrijwilligerswerk, een beschutte werkomgeving of op de gewone arbeidsmarkt.  (Levanto Groep, 2014)

Mijn indruk

Het was voor mij heel lastig om het verschil tussen cliënten en begeleiders te zien. Iedereen ziet er ‘normaal’ uit. Het enigste opvallende is dat af en toe iemand langsliep die sterk naar zweet rook. Verder was het gebouw ingericht als een normale werkplek. Er was een kantine met tafels en stoelen, een ontspanningsruimte met een pooltafel en darten en verder waren er aparte ruimtes voor verschillende werkzaamheden. Het leek vooral heel normaal en dat was iets wat ik niet verwachte.

RIMO's doelstelling


Het doel van RIMO is dat ze hun cliënten terug en in de maatschappij krijgen. Iemand die lang dakloos is geweest heeft geen vaste patronen meer die aansluiten bij iemand die in het reguliere werk meedraait, dus het is een hele verandering wat de cliënten moet doormaken. RIMO probeert hun de structuur weer te leren door middel van vaste schema’s en ondersteuning. 

Bronnen


Levanto Groep. (2014). CSA. Opgehaald van RIMO: http://www.rimo.org/new/index.php?option=com_content&view=article&id=89:dagbesteding-en-activering&catid=40:dagbesteding-en-activering&Itemid=83