Wat is Bie Zefke

Bie Zefke is een inloophuis voor dak- en thuislozen, maar ook mensen die krap bij kas zitten, kunnen hier voor € 1,10 een warme maaltijd nuttigen. Bie Zefke dient als huiskamer voor dak- en thuislozen en is 365 dagen per jaar open. Je kunt er terecht voor een boterham, een kop soep, een praktisch advies, een praatje of voor wat aandacht.  Bie Zefke is geen hulpverleningsinstantie, wel werken ze samen met sociale en maatschappelijke organisaties waar het nodig is, bijvoorbeeld Moveoo.
Bie Zefke wordt gesubsidieerd door de gemeente Sittard-Geleen en particuliere geldschieters.

Het inloophuis draait volledig op vrijwilligers en heeft maar een betaalde werknemer in dienst. Dit is de coördinator, hij is verantwoordelijk voor het dagelijks functioneren van Bie Zefke en zorgt dat er alles voorhanden is om de vrijwilligers hun werk te laten doen.

De visie

De visie van Bie Zefke is dat iedereen welkom is ongeacht hun aard, levenswijze, geschiedenis en kijk op het leven. Van de vrijwilligers wordt een open houding en een luisterend oor gevraagd. Er zijn voor de mensen die binnenlopen, in gelijkwaardigheid en zonder intentie om eventueel problemen op te lossen. Voor de gasten betekent deze openheid en laagdrempeligheid niet, dat zij bij binnenkomst hun eigen verantwoordelijkheid inleveren. Gelijkwaardigheid, erkenning en respect betekent: elkaar serieus nemen, juist ook in ieders eigen verantwoordelijkheid. Daarbij hoort: afspraken maken met elkaar – en elkaar aanspreken op het naleven daarvan. Met eventuele problemen en beperkingen houden wij rekening, zonder ze als alibi voor respectloos gedrag te hanteren. Dat geldt voor onze gasten én voor onze vrijwilligers.