Activiteit Mensbord

Ons idee is om een houten bord neer te zetten in de vorm van een mens. We willen mensen die langs onze kraam lopen vragen of ze een vooroordeel willen opschrijven over dak- en thuislozen en deze op de voorkant van het bord te plakken. Op deze manier kunnen de mensen nadenken wat wij van de doelgroep dak- en thuislozen vinden. Daarbij kunnen ze ook lezen wat de mensen voor hen op hebben geschreven, dit kan overeenkomen met wat zij vinden of juist het tegenovergestelde. Hierdoor kan er een discussie ontstaan waardoor mensen goed moeten nadenken en misschien hun mening moeten bijstellen. De meeste vooroordelen die we tot nu toe gehoord hebben waren negatief daarom hangen we aan de achterkant allerlei positieve dingen van de doelgroep. Zo kunnen de toeschouwers zien dat er, letterlijk en figuurlijk, ook een andere kant is over de doelgroep. Misschien zijn ze heel erg verrast waardoor ze hopelijk erachter komen dat er meer is dan alleen maar uiterlijk. En dat is ook ons doel van dit menselijk bord. Wij willen de mensen ervan bewust maken dat er meer achter iemand zit dan alleen wat wij allemaal zien. En vooral positieve zaken! Als wij de mensen ervan bewust maken van hun eigen vooroordelen, kunnen ze deze veranderen.

Aan het begin doen de bezoekers een vooroordeel op het mensbeeld plakken en dan doorlopen de bezoekers onze hele kraam en op het einde schrijven ze dan iets positiefs wat is blijven hangen op de achterkant van het mensbeeld.

Theorie:

Wanneer zij hun vooroordelen veranderen en toepassen in de praktijk krijgt de doelgroep erkenning. Erkenning zorgt ervoor dat de doelgroep niet gaat isoleren en dat er aandacht aan wordt besteedt. Door aandacht kan de doelgroep geholpen worden waar hulp nodig is. Al zijn het de kleine dingetjes zoals geen vooroordelen meer hebben kan deze doelgroep al helpen om beter over zichzelf te voelen (Taylor, 1961).