Moveoo in het algemeen

Voor niet iedereen verloopt het leven even soepel. Sommige mensen vallen om welke reden dan ook buiten de boot. Door overmacht of ziekte, eigen toedoen of domme pech. Of omdat ze silmpelweg de vanzelfsprekende dagelijkse dingen niet op orde krijgen. Voor die mensen zijn de dromen uit hun jeugd vaak geëindigd in een nachtmerrie. Met in het uiterste geval een bestaan op straat, zonder dak boven het hoofd, aan de drank of aan de drugs. In onze snelle wereld van succes lijkt het erop alsof niemand dit ooit zal overkomen. De praktijk is vaak anders. Vaak is de scheidingslijn tussen succes en falen flinterdun. Voor die mensen aan de rafelrand van de samenleving biedt Moveoo hulp. Moveoo spoort meer mensen aan om weer in beweging te komen en de draad van hun leven op te pakken (Moveoo, 2014).

Eerste indruk

Deze locatie van Moveoo ligt achter een andere locatie van Moveoo (Bie Zefke). Het is omringd door gras, en ik vond het een erg mooie omgeving. Het gras wordt onderhouden door de dak – of thuislozen die er wonen. Een man die er woonde maaide het gras en verzorgde de planten. Hij heeft dit aangegeven bij het participatiehuis. Hij krijgt als vergoeding 1 euro per uur.
Er was een aparte plek waar ze kunnen roken, een soort afdakje. Dit mocht namelijk niet in de woonkamer van de instelling.
Op hun kamer mochten ze wel doen wat ze wilden. Er is namelijk een gedoogbeleid ingevoerd. Op hun kamer is het gebruik van alcohol en drugs toegestaan. Ook mogen ze op hun kamer roken, muziek draaien, gamen, wat ze zelf maar willen.
Dit leek mij wel een manier waarop je ze in de instelling krijgt. Op deze manier kunnen ze makkelijker om hulp vragen en tegelijkertijd mogen ze zelf beslissen in hoeverre ze deze hulp willen en op welke momenten.

Wonen

Deze instelling van Moveoo is bedoelt voor een langduriger verblijf. In dit pand van Moveoo is er plaats voor 20 personen. Deze voorziening is bedoelt voor cliënten die intensieve en langdurige steun nodig hebben. Zoals al eerder gezegd, wordt bij deze locatie alcohol en drugs gedoogd. Het is de bedoeling dat de cliënt via een actief begeleidingstraject voortgang boekt op zijn weg naar een (gedeeltelijk) zelfstandig deelnemen aan de samenleving (Moveoo, 2014).

Persoonsgegevens

Iedere cliënt heeft een dossier met persoonlijke gegevens en informatie. Dit is nodig om de cliënten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Hierin staan normale zaken, zoals naam, adres en woonplaats, maar ook rapportages en relevantie correspondentie van eerdere hulpverlening en  het verloop en resultaat van de huidige hulpverlening (Moveoo, 2014).

Begeleiding

Met het succesvol doorstromen van cliënten is de vraag naar begeleiding de laatste jaren fors toegenomen. De actievere rol en zeggenschap van cliënten in hun eigen herstelproces heeft ook aan deze groei bijgedragen. Hetzelfde geldt voor een wijziging in maatschappelijke zienswijzen: huisvesting voor iedereen is een normaal en vanzelfsprekend uitgangspunt in het woonbeleid. Voor eigen cliënten maar ook voor anderen die daar behoefte aan hebben, biedt Moveoo woonbegeleiding. Daarbij gaat het om mensen die zelfstandig wonen maar op een aantal onderdelen in hun dagelijks leven nog net een steuntje in de rug nodig hebben (Moveoo, 2014).

Dagbesteding

Binnen deze instelling van Moveoo is er ook dagbesteding. Moveoo biedt de bewoners van deze woonvoorziening allerlei vormen van dagbestedingsactiviteiten aan. Voor de cliënten is het een ideale manier om zinvol bezig te zijn. Afhankelijk van wensen en mogelijkheden van de cliënt kan die bezigheid variëren van arbeidsmatige activiteiten, inloopactiviteiten of creatieve activiteiten. Voor de en is het sociale aspect en de omgang met andere mensen een belangrijk motief. Voor de anders is het gewoon werk waarvoor wordt betaald. De structuur en het vaste ritme die onlosmakelijk verbonden zijn met de dagbesteding vormen voor veel cliënten de opmaat naar de vaste structuren van een normaal bestaan (Moveoo, 2014).

Bronnen

Moveoo. (2014) Moveoo, maatschappelijke opvang. Geraadpleegd op: 04-06-2014.
Van: http://www.moveoo.nl/